Vårt erbjudande
Oavsett om det handlar om att stötta en hållbarhetschef, skapa ägandeskap i ledningsgruppen, ta fram en strategi eller identifiera kundernas drivkrafter till hållbarhet, är vårt enkla motto att skapa innehåll som ska undvika att hamna i byrålådan.
Vad vi gör
Alla företag och organisationer är olika. Alla har sina förutsättningar, omständigheter, potential och ”knutar” kopplat till hållbarhetsarbetet. Det krävs ett detektivarbete för att förstå just var potentialen och knutarna sitter. Och det krävs ett analytiskt och strategiskt sinne för att förstå hur dessa kan omvandlas till något som får fart på hållbarhetsarbetet på riktigt.
Det är här vi är som bäst.
Ibland kliver vi in i bolag och hjälper till med hållbarhetsarbetet från ax till limpa. Då hjälper vi till med allt från att sätta strategier och att få ut ansvaret och genomförandet i hela organisationen, till att hjälpa till med regelefterlevnad och det kommunikativa arbetet.
Ibland behöver våra kunder snarare hjälp med enskilda delar av hållbarhetsarbetet. Det kan vara ledarskapsaktivering, CSRD-anspassning, utbilda säljteamet eller att ringa in kundefterfrågan.
Tveka inte att höra av dig med just era knutar och utmaningar.
Nedan ser du exempel på vad vi kan hjälpa till med.



Analysera

Hitta lösninagr

Följ upp,
redovisa och
revidera

Skapa
förut-sättningar

Kartlägg

Sätt mål

Kommunicera

Utbilda

Implementera
Involvera och uppmuntra
360-strategi för hållbar utveckling
Strategi & hållbar
affärsutveckling
När vi hjälper till med det strategiska arbetet utgår vi från vår metod, hämtad från vår prisbelönta bok. Förenklat bygger metoden på att vi hjälper våra kunder att kartlägga vilka ”pusselbitar” de redan har på plats och var det finns brister och utvecklingsmöjligheter. Därefter bygger vi en strategi som innefattar allt från en tydlig riktning framåt och en långsiktig plan för vad som behöver uppnås, till hur vår kund bör lägga pusslet framåt och i vilken ordning, för att arbetet ska vara överkomligt och samtidigt ge de resultat som behöver uppnås. Som en del av det bör hållbarhetsstrategin mappas och matchas mot affärsstrategin och innovationsarbetet. Ägarskap för arbetet behöver också byggas in i strategin, i ledande chefsbefattningar, såväl som i organisationen i stort.

Skapa samsyn, struktur och styrning
Lighthouse
Alla lyckade resor har en startpunkt och en ”fyr” eller ett mål att styra mot. Oavsett var man befinner sig på hållbarhetsresan så kommer det aldrig komma ett riktigt värde ur det hela om inte alla relevanta nyckelpersoner har en samsyn och gemensam bild för vart vi ska, vad vi ska uträtta, hur vi ska ta oss dit och vilka som ska ha ansvar för vad. Vårt Lighthouse-erbjudande handlar därför om att vi, tillsammans med relevanta nyckelpersoner i ledande ställning i bolagen, utforskar och definierar riktning och fokus tillsammans. Detta för att sätta de rätta förutsättningarna för det framtida hållbarhetsarbetet, oavsett hur långt man kommit hittills. Detta erbjudande lämpar sig därför för ledningsgrupper, styrelser, divisionsledningar och andra grupper i ledande befattning som behöver skapa enighet och styrning när det gäller hållbarhetsarbetet.

Kraften när alla springer åt samma (rätt) håll.
Organisational
Insight
Compass
Det är i princip omöjligt att på allvar få fart på hållbarhetsarbetet, den framtidssäkrande innovationen och att skapa värde för individ, grupp och bolag i stort, om inte medarbetarna är med på resan. För att förstå var ni har medarbetarna, var knutarna sitter både organisatoriskt och operationellt, samt hur personalens kompetens och potential skulle kunna komma till användning på bästa sätt, behöver man förstå drivkrafter, incitament, motstånd och potential som finns och/eller saknas i organisationen. Därför har vi tagit fram vad vi kallar för Organisational Insight Compass som förenklat går ut på att vi kartlägger hela eller delar av organisationen i syfte att analysera och identifiera: - Organisationens utgångsläge/baseline. - Utmaningar, barriärer, hinder i och för personalen att delta och bidra utifrån sin roll och till helheten. - Lösningar, möjligheter och innovationskraft som finns i personalen. - Hur olika delar av organisationen skiljer sig från varandra i engagemang, kunskap och förmåga, samt varför. - Vilka specifika avdelnings- och enhetsspecifika åtgärder som behöver vidtas. ”Organisational Insight Compass” görs med fördel i kombination med ”Customer Nudging Analysis” (se nedan) för att på så sätt kunna identifiera gap mellan kundernas förväntansbild/behov och organisationens förmåga att uppnå dem.

Identifiera drivkrafterna som får kunderna med på banan
Customer
Nudging
Analysis
Vi får ofta höra: “Våra kunder vill inte betala för det”, eller “vi har frontat de mer hållbara produkterna men det är ingen som väljer dem”. Att låta kundernas efterfrågan styra bolagets omställningstakt är i teorin affärsmässigt förståeligt (åtminstone på kort sikt) men problematiskt ur ett hållbarhets- och långsiktigt perspektiv. Självklart kan man behöva draghjälp av kundefterfrågan för att ha råd med sina hållbarhetsinvesteringar. Men att vänta på kundernas investeringsvilja eller goda omdöme kommer att ta tid. Och i ärlighetens namn är det egentligen inte deras sak att betala för bolagens omställning. Däremot finns det ett stort värde i att identifiera kundernas drivkrafter för att få hjälp i sin omställning. Det kanske inte är hållbarhetsargumenten i sig som får kunderna att välja ”rätt", utan andra aspekter så som image, riskminimering eller trygghetsaspekter. Det handlar helt enkelt om att ta reda på vilka ”knappar” man kan trycka på för att få kunderna att förändra sina preferenser och beteenden. Alltså hur man kan nudga sina kunder mot mer hållbara val. Därför har vi utvecklat en metod för att kartlägga kundernas drivkrafter och efterfrågan kopplat till hållbarhet. Detta för att bygga strategier kring hur man kan ta hjälp av sina kunder i sin omställning. Den heter Customer Nudging Analysis och grundar sig i klassisk drivkraftsanalys, men med fokus på hållbarhetsrelaterade drivkrafter, både idag och framåt. ”Customer Nudging Analysis” görs med fördel i kombination med ”Organisational Insight Compass” (se ovan) för att på så sätt kunna identifiera gap mellan kundernas förväntansbild/behov och organisationens förmåga att uppnå dem.
Exempel på uppdrag: Added, samt fler pågående uppdrag

Skräddarsydd utbildning, träning och coachning
Utbildningsinsatser som ger effekt
Att låta hela bolag eller avdelningar gå en hållbarhetsutbildning är en väldigt bra idé. Men det är kanske inte det som ensamt skapar värde eller får fart på hållbarhetsarbetet. Vi tror på riktade utbildningar och workshops utifrån faktiska behov och utmaningar. Då behöver utbildningarna skräddarsys efter varje enskilt bolags behov. Vi vet även att enskilda medarbetare med hållbarhetsansvar ofta behöver eget stöd och coachning för att klara av det ofta övermäktiga arbetet som ett hållbarhetsansvar innebär. Därför håller vi gärna i utbildningar och ger stöd till hela bolaget, för grupper och för individer. Exempel på det kan vara: FÖR ALLA: Kunskapspåfyllning kring hållbarhetsfrågor i stort, eller mer specifik utbildning kring ett tematiskt område som påverkar just ert bolag extra mycket just nu. FÖR GRUPPER: Anpassad träning och utbildning, såsom utbildning av sälj-teamet, marknadsavdelningen eller ledningsgruppen. FÖR INDIVID: Coachning eller rådgivning för hållbarhetschefer.

Skapa värde utifrån regleringar, beräkningar och policies
Compliance++
Idag är trycket hårt på bolag att hålla ordning på alla lagar, regleringar och beräkningar som företag behöver förhålla sig till idag. CSRD, ESRS, CSDDD… ja, bokstavskombinationerna tar aldrig slut. Vi hjälper er gärna med det arbetet. Men.. ..som vi ser det är inte regelefterlevnad och att ha koll på sina utsläpp det som skapar värde i sig. Det är vad man gör med insikterna som springer ur arbetet med anpassningarna, datainsamlandet och väsentlighetsanalyserna som skapar värde. Dessa insikter behöver konverteras till idékraft, innovation, tjänsteutveckling och värdeskapande (value creation). Insikterna behöver helt enkelt omvandlas till strategier och verklig handling för att undvika att kasta de potentiella värden som kommer av compliance-investeringarna i sjön. Därför erbjuder vi exempelvis: - Stöd i compliance- och beräkningsprocesser - Future scenario planning - Innovationsdriven cirkulär och hållbar affärsutveckling - Konsekvensanalyser - Strategiutveckling - Organisationsutveckling/-anpassning

Kommunikation och varumärke i en snårig värld
Hållbarhets-kommunikation
Det råder stor osäkerhet och försiktighet idag kring hur man kan och bör kommunicera kring hållbarhet. Och i takt med ökad granskning och ökande regleringskrav så som t.ex. Green Claims Directive, går vi mot en mer återhållsam tid för hållbarhetskommunikation på både gott och ont. Det positiva är att vi får bort greenwashing, men riskerna är stora att vi möter en tid av greenmuting på grund av försiktighet och rädsla. Samtidigt kommer värdet av att kommunikativt få ut de satsningar man faktiskt gör och tänker göra inom hållbarhetsområdet inte att minska - snarare tvärtom. De aktörer som blir tydliga, trovärdiga och lyckas sticka ut, är också de som kommer kunna omsätta och kapitalisera på sina investeringar och ambitioner på bästa sätt. Inte minst viktigt i Norden där bolag i större utsträckning än globalt är rädda för att sticka ut och kommunicera sina satsningar både internt och externt. Vårt erbjudande här är därför fokuserat på att stötta och driva dessa processer framåt och innefattar områden som: - Kommunikationsstrategier kopplat till hållbarhet - Konceptualisering och paketering av hållbarhetsinsatser - Internkommunikation - gemenskap, engagemang och förståelse, för att få med oss allt från ledning till personal - Navigera i en snårig värld: Greenmuting, Greenwashing, Greenwishing och Green Claims Directive. - Säljträning och argumentationsteknik med hållbarhetsargument.

Stöttande av hållbarhetsfrågor internt
Den förlängda armen
Ibland har bolag tillfälliga behov av tillfällig stöttning i hållbarhetsarbetet. Det kan vara allt ifrån ett interimsupplägg i väntan på en ny rekrytering, en föräldraledighet, eller att hållbarhetschefen eller ledningen behöver rådgivning på löpande basis. Här hjälper vi er gärna. Allt det här utifrån era behov.
Hör av er om ni behöver en längre arm.